4 aug. 2008

SISTEM INFORMATIC PENTRU MONITORIZAREA




Fiecare etapa de dezvolatre a societatii omenesti a fost conditionata de resursele de existenta: hrana, energie, materii prime. Acum mai mult ca niciodata se impune o urmarire riguroasa a acestor resurse. In acest context propunem cititorilor o varianta de gestiune a consumurilor energiei electrice si a consumurilor de gaze naturale.
Sistemul permite urmarirea incadrarii consumului in limitele impuse de contractul de furnizare si avertizarea utilizatorului in cazul depasirii a limitelor impuse. Acest sistem permite integrarea tuturor consumurilor energetice: energie electrica, apa, gaz, aburi, oxigen, pacura, putand fi extins ulterior, realizabil in etape.
Monitorizarea consumurilor de energie electrica: Sistemul se compune din contoare electronice trifazate de energie electrica si transformatoare de curent. Aceste contoare sunt legate in bucla astfel: la zona I impulsurile sunt culese de doua concentratoare de impulsuri slave cu 8 intrari si apoi printr-un Convertor Moxa RS485 la Ethernet impulsurile sunt transmise prin reteaua Ethernet a societatii la server. La zona II impulsurile sunt culese de un Concentrator master tip ION7550RTU si apoi printr-un Convertor RS485 la RS232 sunt transmise la server.
De asemenea pot fi urmarite in timp real urmatoarele marimi electrice:
Energie, (kWh) Intrat/Ieşit Total
Energie activă (kWh) Intrat/Ieşit pe fază
Energie reactivă (kVARh) Intrat/Ieşit
Energie aparentă (kVA
Putere, (kW)
Putere reactivă (kVAR) pe fază şi total
Putere aparentă (kVA) pe fază şi total
Putere reactivă (kVAR) vârf mediu
Putere aparentă (kVA) vârf mediu
Vârf de putere medie (kW)
Curent mediu (media şi pe fază)
Vârf de curent mediu (media şi pe fază)
Curent Neutru
Frecvenţă
Factor de putere total
Factor de putere pe fază
Armonici de tensiune şi curent pe fază
Monitorizarea consumurilor de gaze naturale se face prin montarea contoarelor de gaze naturale. Impulsurile de la aceste contoare sunt culese de doua concentratoare de impulsuri slave cu 8 intrari pentru zona I de unde printr-un Convertor Moxa RS485 la Ethernet sunt transmise prin reteaua Ethernet a societatii la server. Pentru zona II impulsurile sunt preluate de Concentrator master tip ION7550RTU si apoi printr-un Convertor RS485 la RS232 sunt transmise la server.
Softul: Softul ION Enterprise si Softul generator de rapoarte permite calcularea si vizualizarea pe calculator a consumurilor tehnologice. Reteau de transmitere a impulsurilor se realizeaza din cablu ecranat din cupru de tipul CSYEY 2x1,5mm2. Softul realizeaza rapoarte retroactive pe orice perioada de timp.
Prezentam un sistem de telegestiune care urmareste consumurile de energie electrica si gaze naturala pentru doua zone aflate la distanta comunicatia realizandu-se prin reteaua Ethernet a societatii.